HIBA JAVÍTÁSA: 503 Service Unavailable error

Cikkünkben megtudhatod hogyan javítható a weboldal 503 – Service Unavailable error – szerver hiba. Gyakran előfordul, hogy a honlap elérési gondját jelző 503-as hibakód egy átmeneti szerveroldali hiba, és néhány pillanat múlva a weboldal újra elérhető.

503 internal server error

A weboldal működési hibája a tulajdonosok és a felhasználók számára is kifejezetten bosszantó. Ha a honlap adminisztrátorként, megbízott kezelőjeként egy beavatkozás, bővítményfrissítés, vagy tartalom feltöltést követően tűnik fel a 503 Service Unavailable error hiba, nagyobb az esély a hiba forrását melegében megállapítani. Könnyebb lehet a módosításainkat pontosan bemérni mi okozta a honlap működési hibáját. Azonban az 503 szerver átmenetileg nem elérhető hibaüzenet gyakran a semmiből érkezik. 

Mi az a HTTP response code?

Az 503 hibakód (503 Service Unavailable error) a HTTP válaszkód-lista egyik szereplője. Ezek a kódok jelzik nekünk, hogy az ügyféltől a szerverhez, és a visszaérkező információkérések sikeresen valósultak-e meg, vagy hiba lépett fel a digitális kommunikáció során.

A lehetséges válaszkódok fő csoportjai:

A hibakódok száma beazonosítja a megfelelő kódcsoportot.

00-99: Információs válaszok

100-299: Sikeres válaszok


300-399: Átirányítások (pl. állandó, ideiglenes stb.)


400-499: kliens oldali hibák


500-599: szerver oldali (kiszolgáló) hibák
, 503 Service Unavailable error

Az 503 Service Unavailable error a kiszolgáló hibacsoporthoz tartozik.

Minden hibakódnak egyszerű alapértelmezett kialakítása van, de ezek alakíthatók igény szerint, hogy megfeleljenek a webhelynek vagy szervernek, amelyen tárolják. Az olyan egyedi HTTP hibakódok, mint az 503, akár várakozási időt is jelenthetnek, azt mutatva, hogy a webhely mikor lesz újra működőképes. A karbantartások idejére aktiválhatók.

Most azonban kanyarodjunk inkább vissza a hiba megoldására, a hibajavítás általunk javasolt sorrendjére és lépéseire.

Kezdjük a legegyszerűbb esettel, gyakran előfordul, hogy a honlap elérési gondját jelző 503-as hibakód – 503 Service Unavailable error – egy átmeneti szerveroldali hiba csupán, és néhány pillanat múlva a weboldal újra elérhetővé válik, a hibakód pedig eltűnik és a weboldal elérhetősége a régi.

Ennek ellenére érdemes utánajárni mi is történt, a hibakódról készült képernyőfotóval a szerver, ill. tárhely szolgáltató felé jelezzük, hogy mit tapasztaltunk és vonjuk be a közös hibafeltárásba. Ezzel a hasonló okból eredő meglepetéseket megelőzhetjük

Mit jelent az 503 – Service Unavailable errorhiba?

Arra vonatkozik, amikor a webhely az 503 HTTP hibát mutatja, hogy a kiszolgáló ideiglenesen nem érhető el a szükséges kérés kezeléséhez. Számos oka lehet annak, hogy ez a hiba megjelenik, de a leggyakoribb az, hogy a szerver karbantartás alatt áll.

Ha például túl sok kérés érkezik az adott webhelyre, akár a hirtelen megnövekedett látogató szám is eredményezheti a hibát. Azonban mindkét esetben gyakori, hogy a hiba rövid időn belül megoldódik. Tehát ez a hiba típus nem állandó működési hibát sugall, hanem csak ideiglenesen fennálló zavart jelez.

503-as hiba

Ha a webhely, vagy a tárhelyen tárolt email forgalom hirtelen megnövekedik és ez a növekedés nagyobb, mint amennyit a szerver előzetes beállításaiban meghatározott kvóta alapján lekezelhet, ilyen esetben is előfordulhat az 503-as hiba, és a sávszélesség paraméterezése hosszú távon megoldja a gondot.

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy ezzel a hibával ne fogj önálló hibakutatásba. Érdemes bevonni a domain, tárhely szolgáltatót.

Jelezd az ügyfélszolgálati elérhetőségén a felemerülő 503 Service Unavailable error problémát.

Kérdezz rá, hogy karbantartási kérdésről van-e szó, vagy valami más okozza a honlap leállását.

Mit tehetünk kliens oldalról a 503 Service Unavailable error hiba gyors elhárításában?

Említettük, hogy az 503-as – Service Unavailable error – hibát a WordPress bővítmény frissítése is előidézheti.

Előfordul, hogy a karbantartási művelet, a beragadt karbantartási üzemmód okozza a hibát és a webhely kiesését.

Többnyire az 503 Service Unavailable error miatti kiesés az adminisztrációs felületeket is érinti, ezért azt javasoljuk, hogy FTP kiszolgálón keresztül belépve, közvetlen a honlapot tároló tárhelyhez hozzáférve,

Lépjünk be a wp-content/plugins mappához

és nevezzük át Plugins_old-ra.

Ezzel az egyszerű módosítással gyakorlatilag minden bővítményünket inaktívvá tettünk az oldalunkon. Ha visszaállítanánk a mappa nevét az eredeti PLUGINS-re, ezzel újra aktíválnánk a bővítményeket.

Ezzel a lépéssel ellenőrizhetővé vált számunkra, hogy egy hibára futott bővítmény frissítés, vagy valamely bővítmény üzemzavara miatt lépett-e fel a hiba.

Ellenőrizzük weboldalunkat valamelyik böngészőben, inkognitó módban.

Ha elérhető és működik a weboldal, akkor az admin felületen a bővítmények egyesével történő aktiválásával, vagy FTP oldalon a plugins könyvtárban található bővítmény könyvtárának _old-ra átnevezésével, lehetőség nyílik a pontos hibaforrás feltárására. A hibát kiváltó bővítmény törlése és újra telepítése további megoldást kínálhat.

Az is előfordul, hogy nem a bővítmények (Pluginek) okozták a hibát, hanem maga az alkalmazott sablon frissítése, új verzióra váltása, vagy hibás kódolása okozza a weboldal üzemzavarát. Ezt a sablon (Themes) könyvtár FTP kiszolgálón keresztüli átnevezésével ellenőrizhetjük le, a fentiekben leírt módon.

A WordPress frissítése is eredményezheti az 503-as hibát?

A wordpress keretrendszere is folyamatos frissítéseket végez, vagy a háttérben automatikusan, vagy a kezelők által indítva.
Az új verzió telepítése is eredményezheti az 503-as hibát, abban az esetben, ha valamelyik alkalmazott bővítménnyel (pluginnel), vagy a felhasznált sablonnal, annak kódolásával nem fér össze, vagy ütközik. Ezért a honlapról friss biztonsági mentést elkészítve, a WordPress szoftver újra telepítésével is esetenként elhárítható a hiba.

Számos hasznos bővítmény segítheti a hiba analízist


Ha még a működő weboldalunkon – igazi profiként, előre gondolva minden eshetőségekre – telepítésre került változáskövető, hibanaplózó szoftver, sokkal könnyebb lesz a dolgunk. Pláne, hogy már az ingyenes megoldások között is elérhetőek kiváló programok.

Amennyiben a fenti megoldási ötleteinkkel sem sikerült újra elérhetővé tenni a honlapot, segítünk megtalálni a hiba okát és javítani a honlap átmeneti működési zavarát.

Hívj bennünket a + 36 20 22 99 656 telefonszámon, vagy ide klikkelve írj nekünk és kérj webfejlesztési segítséget, tanácsot!

Ha mégsem sikerült megoldani a problémát, fordulj hozzánk, mi segítünk helyrehozni a tönkre ment weblapodat.

Köszönjük figyelmedet!

Olvasd el korábbi cikkeinket is! 

Ha támogatásra szorulsz, vagy csak kérdés merült fel benned, írj nekünk emailt!

Nézd meg itt honlapkészítés portfóliónkat!

MINŐSÉGI HONLAPFEJLESZTÉS

Felújítanád a meglévő elavult céges honlapot? Nem működik megfelelően a weboldal mobileszközökön, és így látogatókat veszítesz? Követed a trendeket, újítanál a webdesignon? Blogot írnál, hírlevelet küldenél, de nem tudod, hogy fogj hozzá? Mi segítünk megvalósítani elképzeléseidet! Fordulj hozzánk! Tanulva a látogatói szokásokból, céltudatosan növeljük a honlaplátogatók számát!  
Fejlessz velünk honlapot online marketing eszközökkel. Kerüljön a weboldalad a google első találati oldálára!

Tudtad, hogy a keresőmotorok azt is vizsgálják, mennyire naprakészek és egyediek a tartalmak, hogy mobilbarát-e a megjelenés?


Ne maradj le az online piaci versenyben! Válassz SEO és online marketing szolgáltatásaink közül!

Service Unavailable errorhonlapkészítés

Kiemelt szolgáltatások – BKNdesign honlapkészítés és grafikai tervezés

– Egyedi grafikák, logók és vállalati arculatok
– Egyedi weboldal készítés, minőségi kódolással
– Weboldalak és webshopok fejlesztése
– Animált webes grafikák rajzolása, mozgó webdesign elemek készítése
– Keresőoptimalizált honlapkészítés, 100% SEO
– Honlap felújítás és redesign
– Honlapok karbantartása
– Honlapok egyedi fejlesztése
– Honlapok, webshopok javítása
– Bannerek és online hirdetések tervezése
– Online marketing és keresőoptimalizálás
– Google hirdetés kezelés
– Molinók és vektoros grafikák készítése

Írj nekünk!

bkndesign email

1 Hozzászólás HIBA JAVÍTÁSA: 503 Service Unavailable error

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük