Mi a sitemap, mire jó a webhelytérkép? – SEO

Cikkünkből megtudhatod MI A SITEMAP? Miért fontos, hogy a honlap rendelkezzen webhelytérképpel? Milyen típusai, milyen előnyei  vannak a sitemap típusoknak? Eláruljuk hogyan készíts honlap sitemapet.

Valószínű, hogy hallottál már korábban a webhelytérkép kifejezésről, de mit jelent pontosan? A webhelytérkép egy olyan mentett állomány a honlap domain tárhelyén, amely információkat nyújt a webhelyen található összes oldaláról, aloldalról, bejegyzésről, termékről stb. Egyszóval minden fontos honlap tartalom megtalálható ebben a fájlban. A fájl elsődleges célja, hogy segítse és elősegítse a navigálást. Előzetes információkat nyújtson a keresőmotorok (pl. google kereső) részére arról, hogy az adott weboldal milyen tartalmakat nyújt a látogató részére.

MI A SITEMAP, ÉS HOGYAN MŰKÖDIK? – mi  a webhelytérkép?

A SITEMAP-re továbbra is nagy szükség van a SEO keresőoptimalizálás tekintetében.

Webhelytérkép hozzáadása a keresők számára egyre fontosabb. A keresőmotorok feltérképezési munkáját segítő sitemapeket, webhelytérképeket XML webhelytérképeknek nevezzük. Segítenek a keresőmotoroknak, például a Google, Bing, Yahoo! kereső szoftvereknek indexelni az weboldalak oldalait, tartalmait. Mivel az ilyen típusú térképnek látjuk igazán hasznát, ezért a továbbiakban erre fókuszálunk.

A webhelytérkép különösen fontos egy új weboldal népszerűsítésekor Hasznosak olyan honlapok számára is, melyek kevés belső linket tartalmaznak, kevés külső visszahivatkozással rendelkeznek. Hivatkozások, linkek nélkül elég nehéz feladat a keresőmotoroknak megtalálni az oldalakat.

A webhelytérképek a nagy és összetett weboldalak számára is kiemelten fontos. Mivel a sitemap segít abban, hogy az összes oldal maradéktalanul megtalálható legyen a keresések alkalmával, azaz teljesen indexelt legyen a keresőrobotok által.

Mi a sitemapet önállóan is beküldhetjük a Googlenak és a különböző keresőmotoroknak. A honlap tartalom frissítése után hasznos webhelykezelőként minden frissítés után megosztani a változásokat. Így nem kell várnunk a google következő feltérképezésére.

Elsődleges célunk, mint honlap tulajdonosoknak, hogy a google keresőmotor a honlapon történt változtatásokat, új tartalmakat azonnal, vagy legalábbis mielőbb és teljes körűen feltérképezze. Erre is a dinamikus XML típusú webhelytérkép létrehozása a megoldás.

A Google funkciói között megtaláljuk a webhelytérképek manuális feltöltését, így részben vagy egészben bármikor küldhetünk be a Google részére frissített sitemapet. Ezáltal a keresőszoftver külön kérésünkben olvassa be az új webhelytérképet, és igazítja a kereső találatait az új vagy módosított tartalmakhoz. Tehát nem kell a következő ciklikus feltérképezést kivárni, megvárni amire a szoftver a következő pásztázásai során a tartalmakat felfedezze. Küldjük be az elkészült új sitemapet, segítve ezzel a keresőrobotok munkáját.

mi a sitemap

Hogyan készíthetek webhelytérképet? – mi a sitemap

A webhelytérképeket metaadatok felhasználásával hozzák létre.

Nem szükséges azonban manuálisan elkészíteni egy webhelytérképet, erre több automata módszer is rendelkezésre áll.

Ha WordPress keretrendszert használsz, akkor a Yoast SEO beépülő modullal generálhatsz néhány klikkeléssel webhelytérképet. Telepíteni kell csupán a Yoast SEO bővítményt (plugint), majd aktiválni a beállításokban a sitemap létrehozása funkciót. Ha a bővítmény és a beállítás is aktív, ez esetben nincs más dolgunk, ha létrehozunk egy új bejegyzést, a Yoast bővítmény háttérben frissíti a webhelytérképét. Így a sitemap naprakész marad. A Google rendszereiben elegendő a sitemap elérési linket elküldeni, de erre később kitérünk.

Általánosan a webhelytérképet itt érdemes keresni, pl.:

https://bkndesign.com/sitemap_index.xml

A WordPress 5.5-ös verziófrissítésében már XML-webhelytérkép szerepel, mint beépülő szolgáltatás. Ezt a WordPress alapvető telepítése már biztosítja. Ez egy nagyon egyszerű sitemap. Több a semminél, de mi nem javasoljuk használatát keresőoptimalizálási szempontok miatt.

A legjobb webhelytérképet a Yoast SEO plugin biztosítja. A bővítményben engedélyezett webhelytérkép automatikusan letiltja az egyszerűbb, WordPress keretrendszer által automatikusan legenerált oldaltérképet.

Ha nem a WordPress programot használjuk, akkor is létrehozhatunk webhelytérképet. Használhatjuk például az XML-Sitemaps.com weboldalt erre a célra. Egyszerűen be kell írnia a webhely URL-jét, és a szoftver létrehoz egy webhelytérképet. Miután megkapjuk a generált webhelytérképet állományban, feltölthetjük a domain tárhelyünkre, és ezzel megoszthatjuk a keresőrobotok részére.

Fontos tudni, egyszerre több oldaltérképet (sitemapet) is használhatunk.

Mit ne tartalmazzon a webhelytérkép?

Ne szerepeltessünk a sitemapbe olyan oldalakat, amelyek nem hasznosak a felhasználó számára és ezért a keresőrobotok számára sem.

Egyszerűen adjunk hozzá egy noindex követési metacímkét az oldalhoz, melyet nem szeretnénk a sitemapben szerepeltetni.

Noindex metacímke azt mondja a keresőmotoroknak, hogy ne indexelje ezt az oldalt a keresőmotorjában, de az ezen az oldalon található linkeket továbbra is követheti és indexelheti.

Ha WordPress-t és Yoast SEO-t használunk, amit cikkünkben javaslunk, akkor ezt az oldal szerkesztési felületén a speciális beállításokban kiválasztva adhatjuk meg. (A speciális beállítások eléréséhez görgess le a SEO menü aljára, és kattintson a Speciális legördülő menüre.)

Ha más rendszert használunk, ezt jelezhetjük úgy is a robotoknak, hogy a következő meta címkét hozzáadjuk az oldal fejrészéhez.

  • <meta name=”ROBOTS” content=”NOINDEX, FOLLOW”>

Hogyan küldjem el webhelytérképemet a keresők számára?

Google számára történő elküldéshez használjuk a Google Search Console szolgáltatást. Keressük meg az -> Index, ->Webhelytérképek lehetőséget.

Az Új webhelytérkép hozzáadásához írjuk be a webhelytérkép URL címét, és kattintson a Küldés gombra. Hamarosan az elküldés sikeréről visszajelez a rendszer.

Ha több webhelytérképünk van, ismételjük meg a folyamatot mindegyik hozzáadásához. Ha van webhelytérkép-indexünk, akkor egyszerűen elküldhetjük az indexet, mely a térképeket tartalmazza.

Webhelytérkép Binghez történő elküldéséhez használjuk a Bing Webmestereszközöket. Keressük meg a Webhelytérképeket. Ezután kattintson a Webhelytérkép elküldése elemre, írjuk be a webhelytérkép URL-jét, majd kattintson a Küldés gombra.

Miután elküldtük a weboldal webhelytérképeinket a keresőmotorokhoz, valószínűleg megnő az indexelt oldalak száma.

Gyakran kiemelkedő a forgalom növekedése, miután beküldtük a webhelytérképét.

Amennyiben a fenti megoldási ötleteinkkel sem sikerült a sitemapet elérhetővé tenned, segítünk megtalálni a hiba okát és elkészíteni a sitemapet részedre. SEO, keresőszolgáltatásaink keretében szívesen beküldjük az elkészült webhelytérképet.

Köszönjük megtisztelő figyelmedet!

Olvasd el korábbi cikkeinket is.

Hívj bennünket a + 36 20 22 99 656 telefonszámon, vagy írj nekünk és kérj webfejlesztési segítséget, tanácsot!

Kérj árajánlatot a projektedre ITT.

sitemap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük