MI AZ SSL ÉS MI A HTTPS?

Mi az SSL és HTTPS? Mi a TLS, Http és Https protokoll jelentése? Hogyan ellenőrizhető, hogy a weboldal SSL titkosítást használ vagy sem? Milyen a nem biztonságos weboldal és mi a hátránya. Mit tegyek, ha nem működik az SSL, TLS tanúsítvány az oldalon? 

Mi az SSL és mit jelent a HTTPS?

Az interneten található adatok jelentős része titkosítást nem használó, nyílt csatornákon keresztül érhető el, melyek ki vannak téve a rosszindulatú hackertámadásoknak. A titkosítást nem használó webhelyek, alapesetben http (HyperText Transfer Protocol) protokollt használnak.  

A http protokoll jelentése

A HTTP egy kérés-válasz alapokon működő protokoll a kliens és a szerver között. Ez a protokoll biztosítja az ügyfelek számára, hogy weboldalakat kérjenek a webkiszolgálóktól. Ebben az aspektusban az ügyfelek a webböngészők, a szerverek pedig a webhely adatokat tároló szerverek.

Amikor a felhasználó böngészni szeretne egy adott weboldalon, a számítógépén használt böngésző HTTP kérés üzenetet küld a weboldal szerverének. A szerver a kért weboldallal válaszol. Az ügyfelek és a webszerverek ezzel a kérés-válasz módszerrel kommunikálnak egymással.

mi az ssl

Alapértelmezés szerint a webszerverek a 80-as TCP portot használják. Az ügyfelek általában GET vagy POST módszerekkel küldik el kéréseiket, például GET /kezdooldal.html. A webkiszolgálók pedig állapotüzenettel válaszolnak (200-as jelenti a sikeres választ), és elküldik a kért erőforrásokat. Tehát ha a port nincs megadva egy URL-ben, a böngészők a 80-as portot fogják használni, amikor HTTP-kérést küldenek.

Például ugyanazt az eredményt kapjuk, amikor a http://google.com és a http://google.com:80 címet kéri le. Azt is megfigyelhetjük, hogy a Google is rendelkezik biztonsági tanúsítvánnyal és a szükséges átirányításokkal. Ebből eredően https://google.com cím töltődik be a böngészőben, és a biztonsági kapcsolatot egy zárt lakat ikon jelzi.

A ma leggyakrabban használt HTTP verzió a HTTP / 1.1.
Legújabb verziója a HTTP / 2 verziója is elérhető már, amelyet a legtöbb böngésző már támogat.

Mi a HTTPS protokoll?mi az SSL

A HTTPS – azaz a Hypertext Transfer Protocol Secure az imént részletezett HTTP biztonságos verziója. Ez a protokoll titkosítás használatával biztonságos kommunikációt tesz lehetővé kliens és szerver között. A HTTPS a titkosításhoz a Transport Layer Security (TLS) protokollt vagy Secure Sockets Layer (SSL) protokollt használ.

A HTTPS-t általában biztonságos csatorna létrehozására használják nem biztonságos hálózatokon, például az Interneten. A HTTPS, azaz biztonságos kapcsolattal rendelkező URL-ek, elérési címűkben http helyett https-sel kezdődnek.

Például ez a honlap is a biztonságos üzemeltetése miatt a https://bkndesign.com címen érhető el, melyet a böngészők is megkülönböztetnek és megjelenítenek:

mi az SSL

Mi az SSL és TLS?

A Transport Layer Security (TLS) egy protokoll, amely hitelesítést, adatvédelmet és adatintegritást biztosít a kommunikáló csatornában. Ez a napjainkban a legszélesebb körben alkalmazott biztonsági protokoll, amelyet webböngészők és egyéb alkalmazások használnak. Ezzel megkövetelik az adatok biztonságos cseréjét egy hálózaton keresztül, például fájlátvitel, webböngészési munkamenetek, VPN-kapcsolatok, távoli asztali munkamenetek stb. során.

A TLS a Netscape Secure Sockets Layer (SSL) protokolljából fejlődött ki, és igazából felváltotta az SSL-t. Bár az SSL vagy és a TLS kifejezéseket továbbra is használják.

Mi az SSL és TLS között a különbség?

Az SSL és a TLS közötti legfontosabb különbségek, amelyek a TLS-t biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik, az az üzenet-hitelesítés, az un. key material (kulcs anyag) generálás és a támogatott titkosító csomagok.

A TLS támogatja a legújabb és legbiztonságosabb algoritmusokat. A TLS és az SSL nem kapcsolható össze, tehát együttes működésre nem alkalmas. Bár a TLS jelenleg biztosít némi visszamenőleges kompatibilitást a régi rendszerekkel való együttműködés érdekében.

Mi az SSL és TLS tanúsítványok előnye?

Minden vállalkozásnak fontos a bizalom megteremtése a lehetséges ügyfelekkel. Ez különösen fontos az online piacon.

Egy vállalkozás weboldala számára az adatbiztonság nagyon fontos tényező. Gondoljunk csak az online fizetőeszközökre, bankkártya adatokra, személyes adatokra, melyeket nagyon fontos megvédenünk. A webes tartalmakat ezért megbízható környezetben szükséges üzemeltetni, ahol az ügyfelek és a potenciális ügyfelek biztonságban érezhetik magukat. Tehát a látogatók nagyobb valószínűséggel adják meg adataikat, ha azt látják, hogy a weboldal kapcsolata titkosított, és webböngészőjük biztonságosnak minősíti azokat. SSL nélkül az adatokat egyszerű szöveggel továbbítanák a böngészőből a webszerverre, ami kiszolgáltatottá tenné a felhasználót az adatlopással szemben. Aktív SSL tanúsítvánnyal az adatok titkosítottak és biztonságosan továbbíthatók.

Az SSL-tanúsítvány további nagy előnye a keresőmotorok jobb besorolása.

A Google nagy erőkkel szorgalmazza a biztonságosabb weboldalak létrehozását, és 2014 augusztusában jelentették be, hogy a HTTPS is rangsoroló jel lesz. Ami azt jelenti, hogy az TLS/SSL-t használó webhelyek növelhetik keresési rangsorukat.

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy a webhelyed megfelelő SSL titkosítást használ?mi az SSL/TLS

Az SSL-tanúsítvány legfontosabb része, hogy digitálisan aláírja egy megbízható tanúsító hatóság (CA). Bárki létrehozhat tanúsítványt, de a webböngészők csak azokban a tanúsítványokban bíznak meg, melyek ezen a CA – megbízhatósági listán szerepelnek. Ahhoz, hogy felvegyenek új szereplőt erre a listára, a vállalatnak be kell tartania és ellenőriznie kell a böngészők által meghatározott biztonsági és hitelesítési szabványokat.

Honnan tudom, ha nem biztonságos a weboldalmi az SSL/TLS

A böngészőkben a már említett lakat ikon jelzi a biztonsági tanúsítvány meglétét. Ellenkező esetben a honlapot nem biztonságos vagy veszélyes megjelöléssel is elláthatja a böngésző. Fontos tudni, hogy a böngészők biztonsági besorolása eltérhet. Így számos böngésző be sem tölti és meg sem jeleníti a weboldal tartalmát, az alábbi hibaüzenet jelzi a nem privát kapcsolatot. Az ilyen weboldalakat kevesen látogatják, a veszélyforrás miatt inkább elkerülik.

NEM BIZTONSÁGOS HONLAP

Előfordul, hogy honlapunk rendelkezik érvényes SSL / TLS tanúsítvánnyal, ennek ellenére a böngésző továbbra sem biztonságos webhelyként tartja nyilván az oldalt.

Ebben az esetben webfejlesztőink segítenek megoldani a tanúsítvány működési problémáját. Fordulj hozzánk bizalommal és rövid időn belül támogatást nyújtunk, hogy a honlap biztonsági tanúsítványa megfelelő legyen. A működési akadályokat ledolgozzuk, a weboldal SSL / TLS tanúsítványát megfelelően beállítjuk.

Titkosított kapcsolaton keresztüli kommunikációhoz digitális tanúsítványokra van szükség. A digitális tanúsítványokkal védett webhelyek a http: // helyett https: // kezdetű URL-eket használnak, és egy látható lakat (például a Chrome-ban zöld lakat jelzi) mutatja a domain titkosítási védelmet. Ez azt jelzi a webhely felhasználójának, hogy a böngészőjük és a webhely közötti kapcsolat titkosított, ezért a webhelyre beküldött információkat titkosított formában közlik a webhellyel.

Hívj bennünket a + 36 20 22 99 656 telefonszámon, vagy írj nekünk és kérj webfejlesztési segítséget, tanácsot!

Köszönjük figyelmedet!

Olvasd el korábbi cikkeinket is! 

Ha nem tudod mi az SSL tanúsítvány, vagy támogatásra szorulsz SSL/TLS tanúsítvány telepítésében? Keress bennünket! Honlapok fejlesztését, keresőoptimalizálását vállaljuk. Írj nekünk emailt, ha egyedi árajánlatot szeretnél kérni.

Nézd meg itt honlapkészítés portfóliónkat!

MINŐSÉGI HONLAPFEJLESZTÉS

Felújítanád a meglévő elavult WordPress honlapodat? Nem működik megfelelően a weboldal mobileszközökön, és így látogatókat veszítesz? Követed a trendeket, újítanál a webdesignon? Blogot írnál, hírlevelet küldenél, de nem tudod, hogy fogj hozzá? Mi segítünk megvalósítani elképzeléseidet! Fordulj hozzánk! Tanulva a látogatói szokásokból, céltudatosan növeljük a honlaplátogatók számát!  
Fejlessz velünk honlapot online marketing eszközökkel. Kerüljön a weboldalad a google első találati oldalára honlap keresőoptimalizálási – SEO ajánlatunkkal!

Tudtad, hogy a keresőmotorok azt is vizsgálják, mennyire naprakészek és egyediek a tartalmak, hogy mobilbarát-e a megjelenés?


Ne maradj le az online piaci versenyben! Válassz SEO és online marketing szolgáltatásaink közül!

mi az SSLmi-az-SSL

Kiemelt szolgáltatások – BKNdesign honlapkészítés és grafikai tervezés

– Egyedi grafikák, logók és vállalati arculatok
– Egyedi weboldal készítés, minőségi kódolással
– Weboldalak és webshopok fejlesztése, honlap fordítás
– Animált webes grafikák rajzolása, mozgó webdesign elemek készítése
– Keresőoptimalizált weboldal készítés, 100% SEO
– Honlap felújítás és redesign
– Honlapok SEO, WordPress keresőoptimalizálása
– SSL/TSL tanúsítványok telepítése
– Honlapok, webshopok javítása
– Bannerek és online hirdetések tervezése
– Online marketing és keresőoptimalizálás
– Google hirdetés kezelés
– Molinók és vektoros grafikák készítése

Írj nekünk!

MI AZ SSL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük